Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung föddes i en liten landsort i Schweiz 1875. Hans pappa var präst men hade redan i sin ungdom förlorat sin andliga tro. Hans mamma däremot var mycket spirituell och i hans barndomshem förekom paranormala fenomen vilket fascinerade den unge Jung. I hans biografi, Minnen, drömmar, tankar, berättas att han redan som elvaåring upptäckte sitt medvetande. Jung kom att grubbla över människan, hennes psyke och guds existens fram till sin död 1961.
C. G. Jung var utbildad läkare och specialiserad i psykiatri. Han var dessutom oerhört beläst i religions- och idéhistoria, filosofi, alkemi, mytologi… Han läste förutom på engelska och tyska även på grekiska och latin. Hans tankar har haft stort inflytande inom flera områden så som film, litteratur och konst liksom hos religionspsykologin och andliga sökare men inte hos psykologer. De har ofta ansett hans teorier vara alltför flummiga och ovetenskapliga. Enligt Jung är människan omätbar, hon kan inte förstås utifrån naturvetenskapliga metoder. För honom är människan långt mer än en ”biologisk maskin”. Hon är andlig, meningssökande och har ett medfött ”religiöst behov”. Jung kallar sin psykologi analytisk psykologi, och skriver att han vänder sig inte i första hand till den lyckligt troende utan till den som förlorat sin andliga tro.
C. G. Jung gjorde aldrig anspråk på en absolut sanning utan pekade på igenkännbara och återkommande strukturer i psykets dynamik som han tyckte sig finna genom sina inre och yttre resor. Han reste i världen och samtalade med medicinmän i Afrika, shamaner i Amerika och Gurus i Indien. Han analyserade sina egna och sina analysanders drömmar, tolkade sin psykotiska patienters ”van”föreställningar och sina egna ”underjordiska” visioner. Han läste gnostiska texter, hermetiska kunskapstraditioner, esoterika och alkemiska traktat och så vidare och lade märket till att inre erfarenheter tycks komma till symboliskt uttryck i återkommande och igenkännbara motiv och mönster bland världens alla människor i skilda kulturer och drog slutsatsen att vi alla delar ett gemensamt psyke, det kollektiva omedvetna, och i den mån de låter sig definieras består det av arketyper. Dessa kommer till uttryck hos människan som till exempel hennes roller och beteende, känslor och föreställningar men även som gudar och demoner i religionen eller så som häxor, troll och prinsessor i sagor, eller som exempelvis hjältar och skurkar i myter, film och litteratur eller som tarotkortens uppbyggnad och motiv.
Jung tänkte sig att psykologisk utveckling och mognad sker genom att det medvetna ständigt förnyas genom ett återknytande och transformerande genom det omedvetna, liksom solen ständigt ”reser genom mörkret” och återkommer förnyad i gryningen. Denna psykets dynamik kallade han individuationsprocessen. Denna ”solmyt” är enligt honom temat i initiationsriter världen över liksom motivet i världens sagor och myter. Den går även att finna i filmer, litteratur och i kunskapstraditioner som exempelvis alkemi, shamanism, runmagi och tarot.
Jung menade att alla människor behöver söka och finna syftet med sitt eget liv för att utvecklas och mogna till att bli den bästa versionen av sig själv. Utvecklingen sker genom en ständig individuationsprocess, via det omedvetna språket, det vill säga symboler. Att använda tarotkort är ett av flera sätt att söka och finna sin egen myt.
Dante och Virgilius, olja av Sven-Arne, Höken, Hökenström